ЧЗВ

ОТНОСНО ЗАБОЛЯВАНЕТО

Какво причинява разширените вени?

В повече от 80% от случаите заболяването е генетично обусловено. Макар че бременността може да влоши състоянието на варикозата, то тя в същност не я предизвиква. Подължителното стоене в изправено положение или пред компютъра не предизвиква разширените вени, но може да ускори тяхното нарастване.

Прочетете повече за причините за разширени вени в следните статии: 

Защо се появяват разширените вени?
Разширени вени (варикоза)

Какво представляват метличковидните вени или т.нар. разширени капиляри ?

Това са много малки разширени вени, които обикновено представляват само козметичен проблем. Много често те са предизвикани от по-дълбоко разположени, по-големи по калибър разширени вени.

Повече информация за разширените капиляри...  

Кой пол се засяга по-често от разширени вени?

Разширените вени се срещат по-често при жените. Поради факта, че те преминават през състояния,  свързани с изразени хормонални промени (бременности и климакс), се наблюдава изразено влошаване на състоянието на заболяването през тези периоди.  

Разгледайте статията за бременността и разширените вени.

 

ОТНОСНО ЛЕЧЕНИЕТО

Какво представлява скеротерапията на разширените вени?

По време на склерозиращото лечение в съответната вена с тънка игла се вкарва специален разтвор, предизвикващ слепване на венозната стена и последващо изчезване на вената. Процедурата трае 15-20 минути, след което се поставя еластичен бинт или чорап. Не се налага болничен пестой и пациентът не нарушава от обичайния се начин на живот.

Публикации с повече информация са: 

Склеротерапия

Склеротерапия на разширени вени 

Какво се случва с моите  разширени вени след като бъдат склерозирани?

Разширените вени се изключват от кръвообръщението и кръвта се пренасочва по нормално функциониращите вени. С течение на времето третираните вени се абсорбират от организма и изчезват. Разширените вени всъщност пречат на нормалното кръвообръщение, като предизвикват венозен застой. При лечението се атакуват селективно само увредените сегменти от венозната система.

Каква е разликата между ELVeS (Endo Laser Vein System) и surface Lasers?

С помощта на  ELVeS се третират големи магистрални вени, коит се намират дълбоко под повърхността на кожата. Със surface Lasers се третират най-малките разширени вени, намиращи се в близост до повърхността на кожата (т.нар. разширени капиляри).

Информация за лазерното лечение на варикозна болест има в следните текстове: 

Лазерна аблация

Лазерна аблация на разширени вени 

Може ли лечението на разширени вени да доведе до усложнения?

Лазерната аблация и склеротерапията изпълнени от опитен специалист водят изключително рядко до усложнения. Могат да се наблюдават преходен дискомфорт и болка, лесно потискащи се с медикаменти. Изключително редки за случаите на леки тромбофлебити на третираната вена, отзвучаващи след лечение.